Őszirózsa Természetvédelmi Vetélkedő

2022. május 26.-án rendezte meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága a Bihari Madárvártán az Őszirózsa Természetvédelmi vetélkedő középdöntőjét, melyre a 6. b osztályból 3 csapat is bejutott.

 A középdöntő két fordulóban zajlott: először öt csapat a Madárvárta udvarán különböző szakmai, gyakorlati feladatokat oldott meg, a fennmaradó négy csapat pedig egy teremben írásbeli feladatokat kapott. Amikor végeztek, csere következett.

A kültéri feladatok közül a növényfelismerés nagyon izgalmasnak bizonyult.  A fafajokat és a bokrokat begyűjtött leveleik alapján, míg a gyógynövényeket illatuk alapján kellett felismerni. Lazításként egy játékos, ügyességi feladat várt a résztvevőkre, majd következett a legerősebb szakmai megmérettetés, amely az élőhelyekhez kapcsolódott. Először meg kellett keresniük a szabadban elrejtett „tojásokat”, megnézni, hogy azok milyen állatok, illetve növények nevét rejtik, majd párosítaniuk kellett azokat a megfelelő élőhelyhez.

Az írásbeli feladatok között szerepelt egy totó, az Év madarának választott zöld küllővel kapcsolatos kérdések, régi madárneveket kellett összepárosítani a jelenlegi elnevezésekkel, s volt keresztrejtvény is.

A zsűri döntése alapján az első hat csapat jutott be a döntőbe, melyet ősszel rendeznek meg Dévaványán, a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontban.

Eredmények:

4. Tovább jutók holtversenyben

„Termész-eszesek”: Laduver Janka, Varga Petra, Piszter Rebeka

„Havasi cincérek”.: Jancsik Ildikó, Soós Petra, Zahorán Noémi

7. „Vízparti horgászok” : Pepó Lili, Farkas Dávid, Urbán –Magyar Benjamin

Felkészítő: Hrabovszki Katalin