Beszámoló az Ökoiskola munkaterv végrehajtásáról – 2022/23.

Intézményünk 2021-ben elnyerte az Ökoiskola címet, melyet 2024-ig birtokolhat. Így már második tanítási évre készítjük el tervezetünket a megvalósítandó célok eléréséhez.

Ezek az éves munkatervben olvashatók.

A hozzájuk kapcsolódó tevékenységekről szeretnék beszámolni.

A környezettudatos magatartás kialakítását nagyban segíti a szervezett kupakgyűjtés, ami esetünkben karitatív tevékenység is, hiszen iskolánk egyik tanulójának gyógykezelését támogatjuk ezzel. Két szakkörünkben, az öko – és iskolakert szakkörben a gyerekek megismerkednek az őket közvetlenül körülvevő világgal, megtanulják védeni, értékelni, felhasználni a természet kincseit.

A szülők és Jamina felnőtt lakossága aktív résztvevője programjainknak. Az őszi lomb eltakarítása, zsákokban való elhordása nagy segítség, ugyanakkor a komposztálást is lehetővé teszi. A Jaminai Nyugdíja Klub tagjai a „Tanítom a nagyim, tanítom az unokám” projekt keretében az iskolakert szakkör foglalkozásán vettek részt, ahol megismerkedtek az ott termesztett fűszernövényekkel, megkóstolták a belőlük főzött teát és beszélgettek a gyerekekkel a gyógynövényekről. A Jaminai Közösségi Házban viszont ők mutatták meg a tésztakészítés fortélyait. A „Paradicsom projekt” keretében 14 tanulónk nevelt paradicsom palántát, gondozták, végül szüretelték a termést. Erről a Csabagyöngye Kulturális Központ rendezvényén számolhattunk be, tarthattak a gyerekek élménybeszámolót.

Az ősz folyamán a klímatudatosságot erősítő foglalkozások kerültek megtartásra alsó és felső tagozaton egyaránt.

A hulladék újrahasznosítása mai világunkban lassan létfontosságúvá válik. Ezért több olyan esemény is lezajlott az elmúlt időszakban, ami erre hívta fel a figyelmet. Már az osztályok dekorálásánál igyekeztünk felhasználni papír, textil, műanyag és fém hulladékot. Ezeket festéssel, ragasztással tettük esztétikusabbá. Az őszi gyümölcsökből főzött dzsem is bébiételes üvegekbe került.

Már a szeptembert egy egészségnevelést, sportot felölelő SULI-BULI nappal indítottuk.

Az állatok világnapjára rajzversenyt hirdettünk, amin számos szép alkotás született, bizonyítva a gyerekek állatszeretetét.

 Az „Egészséghét” keretében „Újrahasznosító csütörtök” került megrendezésre, amikor a gyerekek alkottak különböző tárgyakat, játékokat. Ezekből kiállítás is készült. A múzeumból kitelepülő kollégák segítségével néhány felső tagozatos osztály textilhulladékokból figurákat gyártottak. A papír, elem, a termekben külön műanyag hulladék szelektív gyűjtésével támogatjuk az újrahasznosítást.

De a hét minden napjára esett egy téma, ami mentén a tevékenységeket szerveztük.

Így volt

 • Tiszta hétfő
 • Ízletes kedd
 • Sportos szerda
 • Újrahasznosító csütörtök
 • Pozitív péntek

Gondot fordítunk arra, hogy az egész iskola közössége segíthesse vállalásaival a célok elérését. Ez a hulladékgyűjtésben, a dekorációk készítésében, az autómentes napon való kerékpáros közlekedéssel, az „Egészséghét” programjain való aktív részvétellel, a madáretetők folyamatos feltöltésével és az energiával való takarékosság vállalásával valósul meg leginkább. Csapatmunkát kíván a „Tiszta, rendes osztály” cím elérése is.

Külső környezetünk is ezt tükrözi. Igyekszünk az évszaknak megfelelő növényekkel, virágokkal beültetni udvarunkat és az ott található virágtartókat. Gondot fordítunk a lehullott lomb, elszáradt növényi részek összegyűjtésére, megfelelő tárolására is.

Két osztályunk részt vett a Világ Legnagyobb Tanórája projektben. Bár nem kerültünk be a díjazottak közé, tapasztaltokkal, ismeretekkel gazdagodtunk.

Kiemelten fontosnak tartjuk a 17 fenntartható fejlődési cél közül a minőségi oktatást.

Ennek megvalósulását az alábbiak segítik intézményünkben:

 • interaktív táblák és tananyagok használata
 • lehetőség szerinti csoportbontás
 • pályázatokon való részvétel
 • versenyekre való felkészítés
 • karitatív tevékenységek
 • kutyás terápiás órák
 • együttműködés külső szervezetekkel
 • szakkörök  indításával tehetséges gyerekek fejlesztése
 • Fürkész füzetek használata 1. és 2. évfolyamon
 • gyakorlati képzés, intézményen kívüli programok biztosítása
 • utazó planetárium

Az ökoiskolai tevékenységünkhöz szervesen kapcsolódik az iskolakert fenntartása, gondozása. A szakkörre járó gyerekek, technikai dolgozók és a szülők közreműködésével igyekszünk gondozni, kezelni az ott termesztett növényeket.

Ebben a tanítási évben összesen 340.000 Ft támogatásban részesültünk, amit szerszámtárolóra, kerti gépekre, szerszámokra, pavilonra és – hogy a szabadban megtartható órák számát növeljük – kültéri asztalokra, padokra fordítottuk. Köszönjük a tároló összeállításához nyújtott szülői és technikai dolgozói segítséget!

Az intézmény dolgozóinak, a szülőknek és a diákoknak a példás összefogása segített bennünket a „Magyarország legszebb konyhakertje” pályázat országos közönségdíjának elnyeréséhez. Ezúton is köszönjük mindenkinek, aki lájkolta és megosztotta a linket.

A gyerekek munkája révén nyertünk országos 2. helyezést a „Legszebb sulikert” versenyen is.

A „Komposztálással a jövőért!” pályázaton fakeretet és interaktív, játékos foglalkozást nyertünk, ami februárban valósult meg.

A második félév a „Fogadj örökbe egy természet témájú Petőfi verset!” felhívással kezdődött. Mindkét épületben igényes munkák születtek, melyekből kiállítást rendeztünk. Az eseményről iskolánk honlapján is tájékoztatást adtunk.

A fotószakkör egyik témája az épített környezet volt, a jól sikerült képek folyosónkat díszítik. Már második éve indítjuk a fenntarthatóság jegyében Paradicsom projektünket. Lehoczkiné Megyik Erika szakmai útmutatása alapján próbáljuk tanítványainkat az önellátásra nevelni, felkészíteni. Idén már három csoportot tudtunk indítani, nagy örömünkre  Rózsa utcai osztályok is csatlakoztak. A „Víz kincs” témahét keretében a természettudományi munkaközösség közreműködésével alsó és felső tagozatos diákjaink is vízzel kapcsolatos feladatokat oldottak meg. Fokozottan felhívtuk a figyelmet a víz jelentőségére életünkben, a vele való takarékosságra és a szennyezés visszaszorítására is. Jelentkeztünk a „Happy hét” vizet népszerűsítő hét felhívására is, a beküldött anyagért elismerő oklevélben részesültünk.

Öko-faliújságunkat folyamatosan frissítettük az aktualitásoknak megfelelően.

Programok, amiken részt vettünk:

 • TE SZEDD! szemétgyűjtés
 • Madarak-fák napja  – interaktív könyvtári foglalkozás
 • Föld napja – osztálykeretben feladatok, színezők
 • Rendhagyó tanítási óra a komposztálással kapcsolatban
 • Közlekedésbiztonsági pályázat – nyeremény: rollerek
 • Tiszta, rendes osztály verseny

Szelektív hulladékgyűjtés:

 • papír
 • kupak
 • használt étolaj
 • elem
 • használt ruha

Kihasználtunk minden olyan lehetőséget, ahol a természeti környezettel kapcsolatos rajzokkal, festményekkel pályázhattunk. Így a Jaminai Közösségi Ház és a Stark Adolf Kertbarát Kör felhívásának is eleget tettünk. Így a „Tavaszi munkák a kiskertben” pályázatra is sok alkotást küldtünk, szép számmal lettek közülük díjazottak is.

Környezetünk szépítését, élhetőbbé tételét virágpalánták kiültetésével is támogattuk. Udvarunkat az újrahasznosítás jegyében készült díszítő elemmel tettük látványosabbá, amibe a gyerekek ültették be a virágokat. a tanév során törekedtünk arra, hogy a különböző iskolai, városi rendezvényekre kerékpárral jussunk el. Ezzel és a megnyert rollerek használatával is népszerűsíteni szeretnénk a környezettudatos közlekedést.

A következő tanévben lesz esedékes ökoiskolai címünk megújítása, amihez az ajánlott programokat augusztusban fogjuk ismertetni.

Az öko-csoport nevében ezúton szeretném megköszönni a tantestületnek az áldozatos munkát, aminek segítségével megvalósíthattuk programjainkat, elérhettük a kitűzött célokat!

Külön köszönet illeti a Madách utcán foglalkoztatott két technikai dolgozónkat, akik ötleteikkel, munkájukkal egész évben a segítségünkre voltak.

Az öko-csoport nevében nyárra mindenkinek jó pihenést, kikapcsolódást, feltöltődést kívánok!

                                                                                      Kovácsné Szatyin Ildikó

                                                                                        öko-csoport vezető

Békéscsaba, 2023. 06. 21.

Fogadj örökbe egy Petőfi verset!

A Petőfi év tiszteletére iskolánk öko-csoportja érdekes feladatot talált ki tanulóinknak. A „Fogadj örökbe egy Petőfi verset!” projekt keretében mindkét épületünk  minden osztálya választhatott egy olyan költeményt, amelyben Petőfi Sándor a természet szépségeiről ír. Ezt megismerve –  mintegy versillusztrációt – szabadon választott technikával készült képeket vártunk a gyerekektől. Nem volt nehéz feladat, hiszen legtöbb versében gyönyörű természeti képek leírása olvasható. Szebbnél szebb és ötletesebb alkotások születtek, melyekből a Rózsa és a Madách utcai épületben is kiállítást rendeztünk. Nagy örömünkre szolgál, hogy ilyen sok igényes munka készült, méltón ünnepelve Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját.

Az Erzsébethelyi Általános Iskola Madách utcai Fűszerkertje télen is ad munkát az iskolakert szakkör tagjainak

Az őszi időszak kerti munkálatai után azt gondolnánk, hogy következik a pihenés időszaka. Pedig nem így van. Még a téli hónapokban is kijárunk kertünkbe, hiszen a hosszú, enyhe ősz miatt a fák és cserjék sokára szabadultak meg leveleiktől. Ennek összegereblyézése komoly feladat volt a szinte csak alsó tagozatos gyerekekből álló szakkör tagjainak. Három komposztáló edényünk megtelt már, így kupacokba gyűjtöttük a lehullott levelet.

 Az eddig megtermelt gyógy- és fűszernövények feldolgozása következik ilyenkor, a téli fagyok idején. A növényi részek szárítása, aprítása komoly figyelmet igényel. A kakukkfű, zsálya, oregano, levendula, citromfű, menta, borsikafű mind-mind sorra került. A tavalyi évben egy hat emeletes növényszárítóval is gazdagodtunk, így már egyszerűbbé vált ez a művelet. A szárítás után ügyes kis kezek morzsolták apróra a növények leveleit. A csomagolás, kimérés olyan feladat, amihez a gyerekek csoportokat alkotva állnak neki. Mérleggel egyforma adagokat mérnek ki és zacskózzák, díszítik.

Mivel többször is tudtunk levendulát szüretelni, sok zsák és kalap készült belőle. A kicsik örömmel töltötték az előre megvarrt zsákokba az illatos növény szárított levelét, virágját.

Az elkészült termékeinket intézményünk falain belül adományért értékesítettük. A tavalyi évben önkormányzati és képviselői támogatásban részesültünk, de csak erre nem alapozhatjuk kertünk fejlesztését. Ezért a fűszerekért adományként befolyt összeget új növények beszerzésére, eszközökre és a szakkör tagjainak jutalmazására fordítjuk.

Komposztáló keretet, interaktív foglalkozást nyert az Erezsébethelyi Általános Iskola

Nagy örömünkre a HUMUSZ Szövetség által kiírt „Komposztálással a jövőért!” című pályázaton újrahasznosított anyagból készült komposztáló keretet és interaktív játékos foglalkozás lehetőségét nyertük meg az ősz folyamán. Ez februárban került megrendezésre. Fodor Eszter, a szövetség munkatársa és három fiatal kollégája látogatott el hozzánk egyik délután. Természetes anyagok felhasználásával a gyerekek kerteket tervezhettek, társasjáték formájában a komposzt és a humusz fogalmával, összetevőivel ismerkedtek meg. Puzzle formájában pedig egy színes, virágokkal, komposztálóval, rovarok nevével feltüntetett álomkert is megvalósításra került. Az eddig – a humusz képzésében fontos szerepet játszó – kedvencek közé éppen nem sorolható rovarok is ismerőssé, ha nem is kedvencekké váltak. A szakkör tagjai értékes ismeretekkel gazdagodva, egy kellemesen eltöltött délután emlékével indulhattak haza aznap az iskolából.