Az Erzsébethelyi Általános Iskola Madách utcai Fűszerkertje télen is ad munkát az iskolakert szakkör tagjainak

Az őszi időszak kerti munkálatai után azt gondolnánk, hogy következik a pihenés időszaka. Pedig nem így van. Még a téli hónapokban is kijárunk kertünkbe, hiszen a hosszú, enyhe ősz miatt a fák és cserjék sokára szabadultak meg leveleiktől. Ennek összegereblyézése komoly feladat volt a szinte csak alsó tagozatos gyerekekből álló szakkör tagjainak. Három komposztáló edényünk megtelt már, így kupacokba gyűjtöttük a lehullott levelet.

 Az eddig megtermelt gyógy- és fűszernövények feldolgozása következik ilyenkor, a téli fagyok idején. A növényi részek szárítása, aprítása komoly figyelmet igényel. A kakukkfű, zsálya, oregano, levendula, citromfű, menta, borsikafű mind-mind sorra került. A tavalyi évben egy hat emeletes növényszárítóval is gazdagodtunk, így már egyszerűbbé vált ez a művelet. A szárítás után ügyes kis kezek morzsolták apróra a növények leveleit. A csomagolás, kimérés olyan feladat, amihez a gyerekek csoportokat alkotva állnak neki. Mérleggel egyforma adagokat mérnek ki és zacskózzák, díszítik.

Mivel többször is tudtunk levendulát szüretelni, sok zsák és kalap készült belőle. A kicsik örömmel töltötték az előre megvarrt zsákokba az illatos növény szárított levelét, virágját.

Az elkészült termékeinket intézményünk falain belül adományért értékesítettük. A tavalyi évben önkormányzati és képviselői támogatásban részesültünk, de csak erre nem alapozhatjuk kertünk fejlesztését. Ezért a fűszerekért adományként befolyt összeget új növények beszerzésére, eszközökre és a szakkör tagjainak jutalmazására fordítjuk.