Paradicsom projekt zárása a Csabagyöngye Kulturális Központban

23-GYeraj-RekaIntézményünk iskolakert szakköröseinek egy része és a vödrös paradicsom termesztése iránt érdeklődő tanulók egy érdekes, egyedülálló projektben vehettek részt Lehoczkiné Megyik Erika kerttulajdonos irányításával, aki szívén viseli a gyerekek bevonását az önellátás tevékenységébe és saját kertjét, módszereit bemutatva segített a munkában.

Márciustól minden hónapban eljött és az iskola háztartástan termében bemutatta a gyerekeknek a magvetést, palántázást, kiültetést. Útmutatásai alapján mindenki otthon, szülői segítséggel végezte a soron következő feladatokat. A magvetés után mindenki gyönyörködhetett a palántákban, vártuk, hogy fejlődjenek, növekedjenek. Nagy volt az öröm, amikor megjelentek az első virágok, majd pirosodtak a paradicsomok. A „Paradicsom brigád” 14 tagja folyamatosan küldte a fényképeket, ezekből készítettem egy kis bemutatót.

A projekt zárására a Csabagyöngye Kulturális Központban került sor szeptember 18-án, ahol az érdeklődőkön kívül megjelentek a Békéscsabán működő kertbarát körök, egyesületek képviselői is. Méltatták az elvégzett munkát, Lehoczkiné Megyik Erika kezdeményezését országos jelentőségűnek tartják. Egyetértettek abban, hogy gyermekkorban kell elkezdeni az érzékenyítést, példát kell mutatni arra, hogy kert nélkül – akár egy teraszon, erkélyen – is megtermelhető egy család ellátását fedező paradicsom mennyisége.

Itt nem fejezzük be, folytatjuk – most már némi tapasztalatot szerezve – a vödrös paradicsom projektet, bevonva minél több tanulónkat a kezdeményezésbe.

A „Paradicsom brigád” lelkes tagjai voltak: Gyeraj Réka, Herczeg Áron, Jáger Bence, Klucsics Sándor, Körömi Zsombor,Nagy Levente, Pelesz Gréta, Potari-Scheck László, Savolt Sára, Szaszák Róza, Tóth Balázs, Valastyán Nándor, Vozár Botond

 

                                                                                          Kovácsné Szatyin Ildikó